8 Tips tegen Paniekaanvallen in Bed
Een paniekaanval in bed? In dit artikel leggen we je uit waarom je paniekaanvallen in de nacht hebt én geven we je 8 handige tips om weer lekker te kunnen slapen.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval gaat gepaard met heel veel lichamelijke sensaties. Volgens thuisarts.nl zijn de meest voorkomende symptomen van een paniekaanval:
- Snel kloppend hart
- Zweten en trillen
- Duizelig zijn
- Angst om paniek te krijgen
- Het gevoel geen lucht te krijgen
- Tintelingen of minder gevoel in je handen of voeten
- Een droge mond
- Misselijkheid, overgeven, diarree
- Het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, gek wordt of dood gaat
- Een angst om een nieuwe paniekaanval te krijgen
Wellicht zijn de vorige symptomen herkenbaar? Dan hoop ik je gerust te stellen dat er niet iets raars met je aan de hand is. Sterker nog, paniekaanvallen komen heel vaak voor. Ook al voelt het dus heel erg alleen, weet dat je hier absoluut niet alleen in bent. Maar waarom ontstaat een paniekaanval in bed eigenlijk?
Waarom heb ik ‘s nachts paniekaanvallen?
Wat is eigenlijk de reden dat je juist in de nacht paniekaanvallen hebt? Dan wil je lekker gaan slapen zoals “iedereen” en krijg je ineens een paniekaanval in bed? De reden dat je juist een paniekaanval krijg in bed komt door de volgende twee redenen:
Reden #1: je hebt geen afleiding
Een hele belangrijke reden dat je juist in de nacht last hebt van paniek, komt doordat wanneer je naar bed gaat, je geconfronteerd wordt met jezelf. De hele dag ben je bezig met je studie, werk, telefoon of andere afleiding… en wanneer je dan naar bed gaat valt alle afleiding weg.
Je begint na te denken over de dag, het leven en misschien over morgen…
Je richt je aandacht niet meer naar buiten, maar naar binnen…
Ineens voel je allerlei fysieke symptomen waar je je druk over maakt…
En je voelt je ineens heel erg onrustig. Je stressniveau neemt toe en je probeert vervolgens te gaan slapen mét heel veel stress in je lichaam. Door de extra stress wordt het lastig om te slapen en ben je bang dat je niet meer in slaap kan vallen… en dan gebeurt het volgende…
Reden #2: je hoopt op geen paniek
De onrust gaat door je lichaam en ineens lig je in bed met allerlei “wat als” gedachten, angst en fysieke symptomen. Je maakt je druk dat je de komende 8 uur in bed ligt en in slaap moet vallen.
Je wil zo graag in slaap vallen dat je begint te vechten tegen je klachten. De gedachten, gevoelens en symptomen moeten weg. Je raakt gefrustreerd en wil zo snel mogelijk dat de klachten weg gaan.
Sterker nog, je hoopt dat er geen paniekaanval uit voortkomt. Maar wat er hierdoor gebeurt, is dat de klachten alleen maar toenemen.
Hopen op geen paniek, zorgt altijd dat paniek komt. En vechten maakt de klachten daarom ook heel veel erger. De oplossing zit hem dus in het tegenovergestelde leren doen van wat je momenteel doet: de klachten verwachten én hier goed op reageren.
Waarom heb ik paniekaanvallen in mijn slaap?
Het kan ook voorkomen dat je een paniekaanval hebt in je slaap. Je ligt dan te slapen en ineens schrik je wakker in paniek. Je hart bonkt in je keel, je bent bang en je voelt je heel onveilig. Wanneer je middenin de nacht in paniek wakker schiet, komt dit doordat je te veel stress hebt gehad.
In de nacht probeert je lichaam namelijk alle stress en prikkels te verwerken. Wanneer je dus een paniekaanval hebt in je slaap is het belangrijk om dit te zien als een signaal om er ook wat aan te gaan doen.
Daarom is het tijd om je op weg te helpen met de volgende tips…
Wat te doen bij paniekaanvallen in bed?
Dan nu de belangrijke vraag: wat kan je eigenlijk doen als je paniekaanvallen hebt in bed? Voordat we je uitleggen wat je wél moet doen is het belangrijk om te weten wat je niet moet doen.
Wat je vooral niet wil doen, is heel hard vechten tegen de angst die je voelt in bed. Hoe haalde je vecht tegen de klachten, hoe intenser de klachten ook worden.
Je kan namelijk alleen maar een paniekaanval krijgen als jij heel hard vecht tegen de angst die je ervaart. Dat is eigenlijk heel goed nieuws, want dat betekent dat als je jezelf aanleert om het tegenovergestelde te doen het volgende gebeurt.
Gebruik de GAB-Methode
De GAB-Methode uit vrijheid van angst is een van de beste manieren om te herstellen van paniekaanvallen in bed.
De GAB-Methode bestaat uit de volgende 3 stappen
- Groet je Angst: De eerste stap is dat je je angst gaat herkennen. Je wil gevaar gaan onderscheiden van angst, want angst en gevaar zijn niet hetzelfde.
- Accepteren en Toelaten: vervolgens wil je de angst leren accepteren. Accepteren dat dit nu gebeurt en dat je je zo voelt. Dit is heel erg belangrijk. Nadat je dit hebt gedaan wil je de angst toelaten. Dit doe je door je lichaam te laten doen wat het wil doen. Zweet je? Laat je lichaam maar zweten. Bonkt je hart in je keel? Laat je hart maar sneller kloppen. En voel je je angstig? Laat je lichaam maar angstig voelen.
- Besluiten: Nadat je de golf aan angst over je heen hebt laten spoelen is het belangrijk om met je “wat als” gedachten om te gaan. “Wat als ik paniek krijg?” = “Ook al krijg ik paniek, ik lig veilig in mijn bed.” Of “wat als ik niet meer kan slapen?” = “Ook al kan ik niet meer slapen, mijn lichaam komt toch tot rust.”
Lastig? Zeker! Aan het begin is goed reageren heel erg lastig, maar oefening baart kunst. Wat er gebeurt als je keer op keer oefent met de GAB-Methode is dat je na verloop van tijd minder bang wordt voor de paniek.
Paniekaanval in Bed: 8 Handige Tips!
Hoe ben ikzelf hersteld van mijn paniekaanvallen in bed? Dat heb ik gedaan door de volgende tips toe te passen:
Download Luisterrust
Zoals je nu hebt geleerd ligt “in je reactie op je angst ook je herstel.” Hoe meer je vecht tegen de klachten en hoe meer je hoop dat je geen paniek krijgt én een perfecte nachtrust hebt… hoe meer paniek je krijgt. Je wil dus oefenen met goed reageren op de klachten. In de praktijk is dat een stuk lastiger.
Download daarom meditatie app Luisterrust, waarin we je helpen om goed te reageren op momenten aan angst. Heb je paniek, of voel je angstig? Pak de app erbij en luister naar de audio’s want samen reageren we goed op dit moment van paniek. Door er samen continu goed op te reageren wordt je uiteindelijk zelf steeds beter hierin.
Niet alleen vind je meditaties die je door paniekaanvallen heen helpen. Ook vind je meditaties om te ontspannen en om diep in slaap te vallen. Probeer Luisterrust hier 14 dagen gratis uit.
Doe het overdag rustiger aan
Wanneer je paniekaanvallen krijgt in bed, dan wil je dit als een teken zien dat je het overdag ook rustiger aan moet doen. Neem eens wat vaker pauze. Kom wat vaker tot stilstand en maak dan ruimte voor wat je denkt en voelt. Door ruimte te maken voor je gevoelens, kun je ze meer verwerken en hoef je niet de volle 100% te verwerken wanneer je naar bed gaat.
Drink geen koffie na 15:00
Cafeïne is een stofje dat je alert en gefocust houdt. Er zijn genoeg mensen die het nog voor het slapen drinken en zich afvragen waarom ze een onrustige nachtrust hebben. Volgens nespresso duurt het ongeveer 10 uur voordat cafeïne volledig uit je bloed is. Stop daarom met het drinken van koffie na 15:00, zodat je veel fijner kunt slapen.
Doe aan meer sport & beweging
Een van de beste uitlaadkleppen om stress te verminderen is sport én beweging. Probeer te kijken hoe je meer aan beweging kunt doen overdag, want dit is een geweldige manier om je stressniveau te verminderen.
Stop met hopen op geen paniek
Iedere keer als jij hoopt op geen paniek, dan komt er juist paniek. Dat komt omdat je dan heel intolerant wordt voor wat je denkt en voelt. Bij het eerste signaal van onrust breekt de paniek uit. Probeer daarom de paniek meer te verwachten. Dit is een van de adviezen uit Vrijheid van Angst die je vanaf nu kunt gaan gebruiken. Verwachten zorgt voor veel minder spanning in bed.
Heb een avondroutine
Ga jij voor het slapen uitgebreid op je telefoon zitten? Mails checken? Of sta je aan? Probeer minimaal één uur voor het slapen je dag af te bouwen. Leg je telefoon weg, zet wat kaarsjes aan en maak een lekker theetje voor jezelf. Bouw je dag een stuk beter af.
Leg je naasten uit hoe je je voelt
Probeer vooral niet te verbergen hoe je je voelt. Deel dit met de mensen om je heen. Leg je uit dat je paniek voelt tijdens het slapen en leg ze vooral ook uit hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Begrip van een naastte maakt het heel veel fijner. Probeer ze uit te leggen dat wanneer je paniek voelt komen opzetten, dat ze jou moeten helpen met het meer accepteren en toelaten.