7 Tips bij Angst Tijdens je Menstruatie
Geschreven door: Jenna Saffrie
Hormonen spelen een grote rol bij angst en paniekgevoelens. En juist bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus gebeurt er veel met onze hormonen. Hierdoor voelt het soms als een emotionele rollercoaster.
In deze blog leggen we je uit hoe het komt dat je in de week voor je menstruatie extra veel last kan hebben van angst en paniekklachten. Het is namelijk helemaal niet zo raar dat je dit ervaart.
Laten we eens kijken hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Zo verloopt je menstruatiecyclus
Tijdens de eerste helft van je cyclus is het hormoon oestrogeen hoger. Dit hormoon wordt geproduceerd in de eierstokken (bij zwangere vrouwen ook in de placenta) en in de vetcellen. Het zorgt onder andere voor de rijping van de eicel en het opbouwen van baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt allemaal in de eerste helft van de cyclus, tot aan de ovulatie. Tijdens deze eerste helft voel je je het fijnst. Je voelt je energiek en gelukkig.
In de tweede helft van je cyclus is vooral het hormoon progesteron aanwezig. Dit wordt geproduceerd in het ‘gele’ lichaam: dit is het omhulsel van de eicel. Ook in de bijnieren wordt dit hormoon geproduceerd. Het zorgt ervoor het baarmoederslijmvlies behouden blijft en niet te groot wordt.
Omdat de tweede helft ons vooral emotioneel (negatief) beïnvloedt, is het belangrijk om te weten welke emoties progesteron nou met zich meedraagt.
Daar komen ze…
Slaperigheid, sneller prikkelbaar, laag libido, en heel veel verschillende symptomen die lijken op angst (duizeligheid, gevoelig lichaam en bijvoorbeeld misselijk zijn).
Emoties en symptomen die we niet heel fijn vinden…
De emoties en fysieke klachten
Tijdens deze week slaan ook je emoties dus extra op hol. Je wordt onzeker, gaat meer piekeren, slaapt slecht, je bent meer vermoeid, en meer geïrriteerd. Omdat je hormonen voor allerlei dingen zorgen in je lichaam, kan je er weinig aan doen om van deze klachten af te komen (wél kan je de impact ervan heel veel verminderen, maar dat leggen we je dadelijk uit). De emoties en symptomen deze week horen erbij én het is belangrijk dat dit je dit zelf veel meer probeert te accepteren.
Oftewel de les die we in Vrijheid van Angst continu benadrukken:
Probeer beter te worden in slecht voelen.
Niet alleen is het belangrijk dat je dit zelf meer leert accepteren, ook de mensen om je heen moeten leren te accepteren dat je een “meh week” hebt, waarin je niet zo lekker in je vel zit.
Ook voelen we natuurlijk bepaalde dingen aan ons lichaam. Dit is bij iedere vrouw anders. De meest voorkomende symptomen zijn: hoofdpijn, slap gevoel, buikpijn, pijnlijke borsten, sneller gevoel van blauwe plekken, zweten, en nog veel meer.
Wist je ook dat onze lichaamstemperatuur met een halve graad toeneemt?
Dit klinkt misschien als weinig, maar we kunnen dit zeker voelen. Zeker als je je soms wat meer angstig voelt, of bang bent om ziek te worden (hypochondrie).
In de week voor de menstruatie, is het de beste tijd om even terug te keren naar jezelf. Accepteer dat juist deze week alles even op een laag pitje wordt gedaan. En dat is oké toch? Dat mannen altijd door kunnen gaan betekent niet dat wij vrouwen dit ook moeten doen, terwijl ons lichaam juist vraagt om alles een tandje minder te doen.
Soms is het in de huidige maatschappij niet mogelijk om even rustiger aan te doen, maar mocht jij deze keuze op welk moment dan toch even hebben? Pak deze dan!
Neem een momentje voor jezelf en schrijf op hoe je je voelt. Tijdens deze dagen is het juist de beste tijd om klusjes af te maken en creatief bezig te zijn voor jezelf. En alles in een lager tempo.
Tip! In de meditatie-app Luisterrust vind je vanaf nu ook een speciale meditatie voor tijdens en voor je menstruatie. Deze meditatie heet: Kalmte tijdens de menstruatie. En is terug te vinden bij de thema's Angst, Symptomen en Even ontspannen.
Jouw Stress Emmer
Wanneer je last hebt van angst, paniek of andere klachten, kan het zijn dat de week voor jouw menstruatie veel intenser aanvoelt dan bij iemand die minder of niet last heeft van angst of paniek… en dit is waarom:
We hebben namelijk allemaal een eigen Stress Emmertje. Wanneer we iets traumatisch meemaken, of langdurig onder stress staan, dan gaat dat Emmertje langzaam voller zitten.
Dit gaat een lange tijd goed, maar een volle emmer… die overstroomt een stuk sneller. En wanneer je volle Stress Emmer overstroomt noemen we dat angst.
Vaak zijn gedachtes al genoeg om je Emmertje te laten overstromen (de druppel die de emmer doet overstromen), waarna je je angstig kunt voelen en talloze fysieke symptomen kunt ervaren.
Waarom de menstruatie bij jou veel intenser aanvoelt?
Bijna alle vrouwen ervaren klachten van somberheid, prikkelbaarheid, angst, fysieke symptomen (en nog veel meer andere klachten) tijdens de menstruatie. Maar omdat jouw Stress Emmertje zo vol zit, komen ze bij jou nét wat harder binnen.
Denk aan veel intensere gedachten (over the top “wat als of stel dat”), intensere angstgevoelens en ook meer fysieke klachten.
Juist tijdens deze laatste week voor de menstruatie (dag 19 tot 28) zijn vrouwen extra gevoelig voor het stresshormoon cortisol en bij jou is die gevoeligheid een stukje hoger doordat je Emmertje zo vol zit. Je voelt je hierdoor nog angstiger en verdrietiger dan dat je normaal ervaart.
Omdat we hiervoor in deze week gevoeliger zijn, zal je Emmertje zich ook wat sneller vullen. En als jouw Stress Emmer al langere tijd erg vol zit, kan het zijn dat juist deze week voor de menstruatie, jouw Stress Emmer een stuk meer overstroomt. Hierdoor kun je meer angst, paniek of andere symptomen ervaren.
Weten dat dit gebeurt haalt al een gedeelte van de spanning weg, omdat je nu begrijpt dat het niet bergafwaarts gaat en er niets aan de hand is… maar dat dit “slechts” komt door de menstruatie cyclus, die altijd weer voorbij gaat.
Hoe je jouw Stress Emmertje kunt legen, leggen we je uit in de gratis training hieronder. Hier leer je de 5 tips om angst & paniekklachten te overwinnen.
Wat kun je doen om dit te verminderen?
Als vrouw is het heel moeilijk om te accepteren dat deze klachten kunnen horen bij het vrouw zijn. Maar dat betekent niet dat we niets kunnen doen om de impact van deze gevoelens te verminderen.
Gebruik daarom de volgende 7 tips!
Tip 1: Leeg je Stress Emmer
Een van de aller belangrijkste dingen die je kan doen om de minder last te hebben van deze gevoelens en symptomen voor je menstruatie, is het legen van je Stress Emmertje.
In Vrijheid van Angst leer je dat 80% van het legen van je Emmer zit in het goed omgaan met je angstklachten, maar de andere 20% is het onder de loep nemen van je levensstijl.
Dit betekent dat je continu bezig bent om je Stress Emmertje te legen en deze strategieën actief opneemt in je levensstijl. Ga lekker even sporten, wandelen, lees je favoriete boek of doe andere dingen waarvan jij tot rust komt. Het is oké. Dit mag er zijn. En leg jezelf helemaal in de watten, want dat verdien je.
Tip 2: Probeer goed te reageren
Probeer goed te reageren: vechten maakt de klachten veel erger. Probeer het toe te laten, te accepteren en met de spanning onder je armen toch te doen wat de niet angstige jij wil doen. Zo leeg je je Stress Emmer, want vechten vult de Emmer aan met spanning.
Wat belangrijk is om te begrijpen is dat dit hormonaal is, waardoor je het niet “weg kunt krijgen door goed te reageren”. Normaal gesproken overwin je angstklachten door er anders mee om te gaan, omdat zo de klachten naar de achtergrond gaan. Dit doe je door er goed op te reageren. Maar omdat deze klachten worden veroorzaakt door je hormonen, kan je ze niet overwinnen door goed te reageren.
Is alle hoop verloren? Kan je dan écht niets doen? Oh nee, absoluut niet! Want hoe je reageert heeft een enorme invloed op hoe intens de klachten zijn… en dat betekent dat je reactie nog steeds heel erg belangrijk is. Je kunt je klachten namelijk erger of minder erg maken door hoe je er mee omgaat. Het is OK dat je nu tijdelijk niet goed slaapt, wellicht meer moet huilen, je symptomen intenser zijn, je jezelf moe voelt en zelfs depri bent… dat is helemaal OK en zeg dat ook tegen jezelf, want als de menstruatie voorbij is gaat het altijd weer beter.
Luisterrust kan je helpen om goed te reageren. We ondersteunen je daarmee doormiddel van de meditaties.
Tip 3: Houd je cyclus bij
Een handige tweede tip is dat we je aanraden om je cyclus bij te houden. Op die manier kun je veel beter inspelen op wat je denkt en voelt. Vaak raken we heel angstig (of paniekerig) wanneer we ineens meer last hebben van bepaalde symptomen of meer angst… terwijl je hormonen de oorzaak kunnen zijn én niet een teken dat het bergafwaarts met je gaat.
Houd dus bij wanneer jouw menstruatie plaatsvindt, zodat je er beter mee om kunt gaan en ook weet waarom je je minder fijn voelt.
Wat belangrijk is om te begrijpen is dat de angstklachten die je ervaart tijdens je menstruatie hormonaal zijn. Dat betekent dat je met goed omgaan met je klachten en het legen van je Emmertje niet ineens “geen invloed van hormonen meer hebt.”
Hormonen kun je niet weg krijgen door goed te reageren. Dit is iets dat we moeten leren accepteren, hoe moeilijk dat ook is. We proberen dus te accepteren dat we ons angstig, somber en vermoeid voelen én proberen dit meer te verwachten.
Weten wanneer je cyclus plaatsvindt en dan verwachten dat je je in die week angstiger voelt is een heel waardevol advies.
Zie het als het volgende metafoor. Stel je hebt een hekel aan de winter. Je vindt het niet fijn en voelt je dan maandenlang somber.
Je kunt denken “oh nee, ik hoop niet dat de winter komt. Ik wil dit niet, ik hoop dat het snel voorbij gaat. Ik wil echt niet dat het winter wordt!”
Of je kunt denken: “Over een maand is het winter. Ik weet dat het winter wordt, vind het echt niet fijn, maar ik probeer de kou en de somberheid te accepteren.”
Je probeert er dus beter op te reageren, waardoor de winter een stuk minder vervelend wordt. Probeer hetzelfde te doen met de menstruatie.
Tip 4: Vraag niet te veel van jezelf
Tijdens deze week is het belangrijk om naar jezelf te luisteren. Wees lief tegen jezelf, en geef je grenzen aan. Verwacht dat je je deze dagen even niet fijn voelt.
Misschien wel heel erg oncomfortabel, onzeker en angstiger dan normaal. Omarm de gevoelens die hierbij komen kijken en maak ruimte om ze te voelen. Dit gaat voorbij, vertrouw daarop. Dit is nu even tijdelijk en houdt dat altijd in je achterhoofd.
Gebruik deze week om een stapje terug te zetten en wellicht te reflecteren. Kies voor een dankbaarheids meditatie van bijvoorbeeld Luisterrust of doe wat klusjes die je al een tijdje gedaan wilde hebben.
Ontspan: ga de natuur in, spreek met vrienden af, onder een dekentje kruipen en “ME time!”
Tip 5: Magnesium
Niet vaak raden we op deze blog supplementen aan, omdat je herstel van angstklachten voornamelijk zit in het goed reageren op je angst. Al heeft het extra bijslikken van magnesium (volgens zechsal.nl) een positief effect op je menstruatie en kan dit de klachten verlichten.
Tip 6: Let op je voeding
De juiste voeding ondersteunt je lichaam tijdens de verschillende fases van de menstruatie cyclus. Eet veel groenten, vanwege de vitamines en mineralen maar ook de vezels, omdat deze een teveel aan oestrogenen helpt te verminderen.
Ook zijn voedingsmiddelen rijk aan B6 belangrijk om te eten zoals: eieren, vis, haver en peulvruchten. Ook is vitamine C belangrijk ter ondersteuning van de bijnieren en juiste balans voor progesteron. Dit vind je in bladgroenten, boerenkool, kiwi’s en citroenen.
Tip 7: Luister een meditatie
Natuurlijk mag deze tip niet ontbreken. Het is nogal lastig om angstklachten te accepteren en goed te reageren op alle symptomen en emoties die je ervaart tijdens je menstruatie.
Luister daarom eens naar de meditaties binnen Luisterrust. In Luisterrust vind je meer dan 80+ meditaties die je helpen om te herstellen van angstklachten door goed om te gaan met je angst.
Welke we aanraden? Sinds kort is de meditatie Kalmte tijdens de menstruatie beschikbaar in Luisterrust. Deze meditatie helpt je om je fijner te voelen tijdens en voor je menstruatie. Je leert alles wat je voelt te omarmen, waardoor je lichaam angst kan loslaten.
Conclusie
Leer jezelf beter kennen door te luisteren naar je lichaam. Te accepteren wat er met je lichaam gebeurt in de maandcyclus. En probeer kracht te halen uit deze quote:
“For those who have been told you are too sensitive, too outspoken, too emotional, too hormonal. Own it. It’s your inner guidance system, it’s a superpower.”
Vertaling: “Voor degenen die te horen hebben gekregen dat je te gevoelig, te uitgesproken, te emotioneel of te hormonaal bent: omarm het. Het is je innerlijke kompas, het is een superkracht.”
Zet hem op. You got this girl!